2015 Noorwegen Oslo

VRIJDAG 11 SEPTEMBER

Na aankomst in Hotel Torn midden in het centrum van Oslo zijn we met de metro naar station Holmenkollen gereden. Aan metrostation Holmenkollen ligt de skibaan en is het hoogste punt van Oslo, hier vindt je de moderne skischans van Holmenkollen.

De starttoren bevindt zich 60 meter boven de grond, en in de schans is 100 ton staal verwerkt, wat Holmenkollen de enige stalen skischans ter wereld maakt.

De skischans is ‘s nachts verlicht en een herkenningspunt voor de wijde omgeving. Het is ook mogelijk om de top van de skitoren te bezoeken, waar u kunt genieten van een spectaculair uitzicht over Oslo en de Oslofjord.

Na de skischans zijn we met de metro naar Grønland gereden. Hier hebben we heerlijk en voordelig gegeten bij Café Con Bar een echte aanrader.

Grønland is een buurt in het centrum van Oslo. Er rijden verschillende bussen en trams heen en de buurt heeft met Grønland Station ook een eigen metrostation. Grønland ligt ten oosten van Akerselva, een minuut of 10 lopen vanaf het centraal station van Oslo.

Grønland is een smeltkroes van culturen. Je ziet dat terug in de grote verscheidenheid aan winkels, horeca en de moskees. De buurt is gemiddeld wat goedkoper dan de andere buurten in het centrum van Oslo. Als je goedkoop naar Oslo wilt, is het een buurt waar je met een klein budget kunt eten.

ZATERDAG 12 SEPTEMBER

De zaterdag staat in het teken van maritieme en culinaire ervaring. Na een geweldig ontbijt in ons hotel zijn we richting de haven gelopen. Je kan met een OV dagkaart, +- 90 kronen, onbeperkt 24 uur reizen. Aangezien we de vorige dag pas na 15.00 uur hebben ingecheckt kunnen we vandaag “gratis” met de ferry alle eilanden bezoeken. Pas op dat je je niet laat verleiden om een fjorden cruise te boeken, 269 kronen, want je ziet met de ferry bijna hetzelfde voor veel minder geld en in je eigen tempo. Via de fjorden cruise ben je na 2 uur terug wij hebben er ruim 5 uur over gedaan en hebben genoten van de rust en vrijheid.

Rond 16.00 uur waren we terug in de haven en liepen we zo het culinaire terrein op. Ongeveer 100 tenten met allerlei hapjes stonden klaar met proeverijtjes en dat hebben we geweten 🙂 van vlees naar vis naar vega naar vette worst en sushi en……. niet normaal zo veel keus, heeerlijk!! Na afloop een borrel op het terras en daarna Pizza bij Peppes Pizza.

ZONDAG 13 SEPTEMBER

Vanmorgen de beeldentuin van Gustaf Vigeland bezocht wat een prachtig park.

Vigelandsparken, ook wel bekend als Frognerparken, is één van de populairste plaatsen voor de bewoners van Oslo om elkaar te ontmoeten. Tijdens de zomer zijn hier honderden Noren aan het picknicken of barbecuen of ze recreëren tussen de beroemde beeldhouwwerken. Ook ’s winter is het park heel populair om een fijne wandeling te maken.

Een beeldhouwwerk van 14 meter hoogte

Eén van de populairste beeldhouwwerken is de Monoliet. De zuil is 14 meter hoog en is uit één rotsblok gehouwen. De zuil bestaat uit 121 menselijke figuren. Er zijn veel verschillende interpretaties wat betreft de Monoliet. De wederopstanding van de mens, vechten voor het leven, het verlangen van de mens naar hogere atmosferen, de voortreffelijkheid van het dagelijks leven en de vicieuze cirkel.

Gustav Vigeland

Gustav Vigeland maakte al zijn beeldhouwwerken op ware grootte zonder hulp van leerlingen of andere beeldhouwers. De beeldsnijkunst en het gieten in brons werd aan tal van getalenteerde vaklieden overgelaten.

Vigeland maakte ook het plan voor het plaatsen van de beelden en het verdere ontwerp van het park met zijn uitgestrekte grasvelden en brede wandellanendie worden omgeven door esdoorns. Het realiseren van het park nam een aantal jaren in beslag.

Na een koffiestop zijn we met de tram naar de rivier Akerselva gereden. De rivier heeft prachtige watervallen en stroomversnelling. We hebben langs deze rivier gelopen en genoten van het park en al het moois rondom deze rivier. Langs de Akerselva liggen parken en natuurpaden. Daarom wordt het ook wel de groene long van Oslo genoemd.

‘S avond hebben we in de haven bij Big Horn Steak House Aker Brygge gegeten met ontzettend vriendelijk personeel maar aan de prijs voor relatief weinig eten.

 MAANDAG 14 SEPTEMBER

Vanmorgen hebben we op een terras gezeten en genoten van heerlijke koffie en gebak en om 14.00 uur kwam de bus ons ophalen voor de terugreis.

Oslo dank je wel we hebben genoten.

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>